E-škola

Program e-Škola nudi sustavno i redovito korištenje najmodernije tehnologije u učenju i poučavanju, adekvatna infrastruktura i računalna oprema u svim školama kao i brojni razvijeni digitalni obrazovni sadržaji kao i e-usluge za nastavne i poslovne procese. Program e-Škola doprinosi učinkovitom i transparentnom upravljanju školom te razvoju digitalno kompetentnih nastavnika spremnijih za primjenu inovacija u vlastitim pedagoškim praksama.
IT centar SUM-a, uz pomoć partnera iz Republike Hrvatske CARNET-a i Srca omogućit će digitalni identitet svih učenika i nastavnika, prostor za smještaj mrežnih stranica kao i mogućnost korištenja sustava za upravljanje sadržajem CMS za škole te korištenje digitalnih obrazovnih resursa od CARNET-a. Potrebno je omogućiti i zajednički portal za sve škole, to jest za učenike, nastavnike i nakladnike gdje bi se objavljivale novosti iz škola s područja županija, ali i prijavom na portalu omogućile dodatne opcije.

Po tehnologijskoj osnovici Robsona, 1870. godine resurs učenja su bile knjige, a infrastruktura knjižnice. 1940. resurs učenja su učitelji, a infrastruktura učionica. Od 2010. godine resurs učenja je Google, a infrastruktura web. Iz navedenog je vidljivo kako je naš obrazovni sustav u 1940. godini te je potrebno unaprijediti sustave učenja. eLearning je jedna od najbrže rastućih industrija i ona i dalje ubrzano raste. Od 2000. godine stopa rasta toga tržišta iznosila je 900%. Prema istraživanjima, globalno tržište e-učenja dosegnut će 325 milijardi dolara do 2025. godine od prethodnih 107 milijardi dolara u 2015.

Proces digitalizacije školstva je zahtjevan proces kada su u pitanju i financije i resursi, ali sinergijskim djelovanjem ministarstava, Sveučilišta u Mostaru i partnera može se napraviti značajan iskorak.